A cégautóadó azok után a magyar rendszámmal rendelkező személygépkocsik után fizetendő, amit céges tulajdonjoggal vett nyilvántartásba valamely belföldi hatóság. Az adózó személyét a legtöbb esetben a tulajdonos, lízing vagy tartós bérlet kiváltásakor az üzembentartó teszi ki.

Céges autó lízingA cégautóadó negyedévente fizetendő, mértékét az adott gépjármű KW-ban meghatározott hatásfoka, és annak környezetvédelmi besorolása alakítja. Havi lebontásban a fizetendő összeg körülbelül 44.000 és 77.000 Ft között alakulhat. Az adózó személye ezt maga határozza meg a negyedéves bevallás alkalmával.

Az adóalany (tulajdonos, üzemben tartó) kérheti a már kiegyenlített gépjárműadó levonását a cégautóadóból, így plusz költségekkel nem kell számolnia. Ezt azonban csak szigorú elvárásoknak megfelelően teheti. Visszamenőleg a kifizetett negyedév azon hónapjaira társíthatja, amelyekben a cégautóadó- és a gépjárműadó-kötelezettsége egyaránt hatályos volt. További feltétel a gépjárműadó befizetésének határidőn belüli teljesítése is.

A Baraautópark tartós bérleti szerződéskötés esetén magát jelöli meg gépjármű tulajdonosnak és üzembentartónak egyaránt. Tehát a gépjárműadót, és egyúttal a cégautóadót is negyedévente a Baraautópark teljesíti. Az adóteljesítést követően a gépjárműadó összegét levonja a cégautóadóból, így a bérbevevő részére kiállított számlán, már csak a csökkentett cégautóadó havidíja jelenik meg.