Manapság egyre több vállalkozás tart fenn céges autót a KKV-k körében. Amennyiben helyesen választanak a finanszírozási formák közül, hatékonyan optimalizálhatják költségeiket. Hogyan is lehet ezen spórolni? Lássuk!

Ki érdemel céges autót?

Céges autó lízingA céges autó leginkább azokat az alkalmazottakat, munkatársakat illeti meg, akiknek munkakörükből fakadóan fontos annak megléte: napi szinten ingázni kényszerülnek, akár országszerte. Természetesen nem maradhatnak ki a sorból a cégvezetők sem, hiszen köreikben presztízskérdés a céges autó megléte – a tárgyalásokra, megbeszélésekre illik nívós autóval érkezni! Ezek mellett akár motivációs célokat is szolgálhat: az eredményes munkavégzést megjutalmazván adható.

Bármelyik lehetőség mellett is dönt egy KKV, kiemelten fontos, hogy gazdaságos módszereket keressen, hogy megérje a céges autót, autókat fenntartani.

Hogyan lesz egy autó céges?

A kis- és középvállalkozások 4 járműfinanszírozási forma közül választhatnak.

  1. Önerő: mondhatjuk, hogy ez a legritkább eset, hiszen biztos tőkét kíván. Ezen túl a céges autó üzembe helyezésének díja, üzemeltetési költségei, és az egyéb adminisztrációs ráfordítások is a vállalkozást terhelik. Azzal is érdemes számolni, hogy amint az autó tulajdonjoga a vállalkozáshoz kerül, az értéke azonnali zuhanásba kezd.
  2. Lízing: a bérbeadó felvásárolja az autót, a lízingelő vállalkozás csupán az üzembentartói jogokat gyakorolhatja a lízing lejártáig. Zárt végű lízing esetén a kölcsönbérlő cég a futamidő lejártát követően megkapja az autót, hiszen havonta törlesztette annak teljes vételárát. Nyílt végű lízing esetében (szintén a futamidő lejárta után) a bérlő cég eldöntheti, hogy megvásárolja-e az addig lízingelt autót a beszerzési ár és a maradványérték különbözetének összegéért, vagy sem.
  3. Hitel: egy jelentős önerővel rendelkező KKV hitelkonstrukció segítségével, bank által kiegészítheti az kiszemelt autó vételárához szükséges fennmaradó összeget. A hitelképes cégnek minden esetben érdemes odafigyelnie, számolnia a kölcsön várható kamatozásával, az előre nem látható kockázatokkal is! A vásárlást követően a céges autó minden esetben a vállalat tulajdonát képezi.
  4. A Baraautópark operatív lízingje: ez egy olyan kölcsönbérleti forma, ahol a lízingidő lejárta után is az autóparkot illeti meg az autó tulajdonjoga. Előnye, hogy nem a bérlőt terhelik a fenntartási költségek (szervizelés, gumicsere), és még önerőre sincs hozzá szükség! A legjobb mégis, hogy csupán az autó beszerzési értékének és maradványértékének különbségét kell kifizetni. Az operatív lízing havi díja elszámolható, áfája pedig negyedévente visszaigényelhető.