Az operatív lízing előnyei

Bara Autópark Zrt.

Lehet kevesebb a cégautóadó!

A cégautóadó azok után a magyar rendszámmal rendelkező személygépkocsik után fizetendő, amit céges tulajdonjoggal vett nyilvántartásba valamely belföldi hatóság. Az adózó személyét a legtöbb esetben a tulajdonos, lízing vagy tartós bérlet kiváltásakor az üzembentartó teszi ki.

Céges autó lízingA cégautóadó negyedévente fizetendő, mértékét az adott gépjármű KW-ban meghatározott hatásfoka, és annak környezetvédelmi besorolása alakítja. Havi lebontásban a fizetendő összeg körülbelül 44.000 és 77.000 Ft között alakulhat. Az adózó személye ezt maga határozza meg a negyedéves bevallás alkalmával.

Az adóalany (tulajdonos, üzemben tartó) kérheti a már kiegyenlített gépjárműadó levonását a cégautóadóból, így plusz költségekkel nem kell számolnia. Ezt azonban csak szigorú elvárásoknak megfelelően teheti. Visszamenőleg a kifizetett negyedév azon hónapjaira társíthatja, amelyekben a cégautóadó- és a gépjárműadó-kötelezettsége egyaránt hatályos volt. További feltétel a gépjárműadó befizetésének határidőn belüli teljesítése is.

A Baraautópark tartós bérleti szerződéskötés esetén magát jelöli meg gépjármű tulajdonosnak és üzembentartónak egyaránt. Tehát a gépjárműadót, és egyúttal a cégautóadót is negyedévente a Baraautópark teljesíti. Az adóteljesítést követően a gépjárműadó összegét levonja a cégautóadóból, így a bérbevevő részére kiállított számlán, már csak a csökkentett cégautóadó havidíja jelenik meg.

Bővebben

Az operatív lízing költséghatékony

Operatív lízing

A gépjármű finanszírozási díját lízing esetében annak nettó vásárlási értéke, és maradványértékének különbözete teszi ki. Önrész ebben az esetben nem fizetendő – az autóvásárlás költségeivel ellentétben így akár 30%-kal csökkenthető a finanszírozási díj!

Az adott autó havi lízingdíja céges költségként leírható az adóból, pontos útnyilvántartó-lista vezetése mellett az ÁFA teljes összege is visszaigényelhető.

Az operatív flotta napi ügyeinek szervezését is a flottakezelő dedikált kapcsolattartójára lehet bízni. A vállalkozásnak nem kell biztosítást, baleset esetén a kárrendezést, az ideiglenes bérautót, a periodikus vagy egyéb meghibásodásból adódó szervizeket és szezonális gumicseréket önállóan intéznie, hiszen tartós bérletnél minderről a flottakezelő gondoskodik.

Az üzleti tevékenységhez optimálisan illeszkedő gépjármű beszerzésével és helyes vezetéstechnikával akár 20-25%-kal is mérsékelhető az üzemanyag fogyasztás, csökken a gumicsere és karbantartás szükséglet.

A forráshiánnyal küzdő vállalatok pénze nincs a gépkocsiban lekötve, kamatozik, és beforgatható az alaptevékenység fejlesztésébe.

Előnyösen alakíthatóak a pénzügyek – például a futamidő és a futásteljesítmény helyes meghatározásával, vagy az extrák és a teljesítmény körültekintő megválasztásával.

A flottakezelő a szerződés kezdetén garantálja a maradványértéket (gépjármű értéke a használat végén) és a futamidő alatti szervizköltséget – így az, hogy az autó a bérlet lezárásakor végül milyen áron kerül értékesítésre és a futamidő alatt milyen szervizköltségek merülnek fel, csak a flottakezelőnek jelentenek kockázatot, a használónak nem.

Bővebben

Céges autó kis- és középvállalkozók részére

Manapság egyre több vállalkozás tart fenn céges autót a KKV-k körében. Amennyiben helyesen választanak a finanszírozási formák közül, hatékonyan optimalizálhatják költségeiket. Hogyan is lehet ezen spórolni? Lássuk!

Bővebben

ÁFA – mikor kell fizetnünk, mikor igényelhetünk vissza?

ÁFA tudnivalók autó lízing eseténVásárlás esetén személygépkocsiknál az áfa nem visszaigényelhető – kivétel ha bérbeadjuk, taxiként használjuk 90%-ban, illetve ide tartozik még a továbbértékesítés esete is. Ezek kivételek, a gyakoribb eseteknél elmondható, hogy nem lehet az áfát visszaigényelni.

A zárt végű lízing esetén az áfatörvény értelmében termékértékesítésről beszélhetünk: ennek megfelelően áfafizetési kötelezettség merül fel az autó átadásakor, míg a további lízing díjak már nem tartoznak az áfa hatálya alá.

A nyílt végű lízing nem tekinthető értékesítésnek, itt szolgáltatásnyújtásról van szó, ezért az áfafizetési kötelezettség az egyes részletek megfizetésekor keletkezik.

A Baraautópark által kínált bérleti konstrukció, az operatív lízing esetén a bérleti díj áfája az üzleti célú használat arányában visszaigényelhető.

Bővebben